Türkiye Ehliyeti Almanya’da Geçerli mi?

DerDieDasWelt

Evet, kişinin TC ehliyeti sahibi olması durumunda 6 aylık süre boyunca araç sürmesi mümkündür.

Almanya, çeşitli amaçlar dahilinde ikamet etmek için ülkeye gelen Türklere geçici ehliyet izni verir. Bununla birlikte verilen geçici iznin dolmasıyla Alman sürücü lisansına geçiş yapılması gerekir.

Türk Ehliyeti Almanya’da Geçerli mi?

Evet, Türk ehliyeti sınırlı süreli olarak Almanya’da geçerliliğini korur.

Sürecin sonunda Almanya standartlarında kurs alınması ve sınava girilmesi gerekir. Gerekli testlerin başarılı bir şekilde tamamlanmasının ardından ülke içerisinde geçerli Alman ehliyeti almaya hak kazanılır.

Türkiye Ehliyeti Almanya’da Kaç Ay Geçerli?

TC ehliyeti, Almanya’da 6 aylık ikamet boyunca geçerli kabul edilir. 6 aylık süre, ülkeden ikametgah alınmasıyla birlikte otomatik olarak başlar. Zaman dolduktan sonra Türk ehliyeti ile sürüş yapılması durumunda geçersizlik durumundan ötürü cezai uygulamalara başvurulur.

Türk Ehliyetimin Geçerlilik Süresi Dolunca Ne Yapmalıyım?

Almanya’da ikamet ederken Türk ehliyeti geçerlilik süresinin dolması halinde ülke standartlarında yeniden sürücü sınavına girilmesi gerekir. Ehliyet standartları, teori ve sürüş testi olmak üzere iki aşamalı bir sınavdan meydana gelir. Bu çerçevede sınavsız işlem süreci mümkün değildir. 

Kurs ve eğitimler sayesinde ehliyet almaya dair şartların detaylı biçimde öğrenilmesi mümkündür. Ardından yetkili kuruma başvurarak sınavlara katılım sağlanabilir. Başarılı olunması halinde ise Alman sürücü lisansıyla araç kullanımına devam edilebilir.

Türk Ehliyeti Alman Ehliyetine Nasıl Çevrilir?

6 aylık TC lisansı kullanım süresinin dolmasıyla birlikte Alman ehliyetine geçiş için tekrar sınava girilmesi gerekir. İlk etapta sürücü ya da ilk yardım kurslarına yazılarak eğitim alınmalı ve sınav süreci için hazırlanılmalıdır. Ardından sınav başvurusunda talep edilen evraklar temin edilerek ilgili mercilere iletilmelidir.

Alman ehliyetine geçiş için istenen evraklar ise şu şekildedir:

  • Pasaport ve vize
  • Standartlara uygun biyometrik fotoğraf
  • İkametgah belgesi 
  • Randevu mektubu
  • İlk yardım kursu tamamlama evrakları
  • Göz ve genel sağlık muayenesi raporları
  • Sürücü kursu kayıt belgesi

Yukarıda yer alan belgelerinin temin edilmesinin ardından sınav başvuru ve giriş süreçleri için şu hususlara dikkat edilmelidir:

  • Sınav tarihlerinin sürücü kursu programıyla paralel biçimde takip edilmesi gerekir.
  • Belge ve evraklar gerekli kurumlara teslim edilmeli, ardından talep formu doldurulmalıdır.
  • Başvurunun onaylanmasının ardından sınav tarihlerinin takip edilmesi oldukça önemlidir.
  • Teori sınavı tarihinde atama yapılan merkezde tablet üzerinden soru çözülür.
  • İlk sınavın başarılı bir şekilde geçilmesi durumunda sürüş testine girmek için hak kazanılır.
  • Her iki testin de tamamlanmasının ardından gerekli belgelerle nüfus müdürlüklerine başvuru yapılması mümkündür. Bu aşamadan sonra ehliyet, yetkili kurum tarafından basılıp hak sahibine teslim edilir.

İlgili adımların eksiksiz bir şekilde yerine getirilmesinin ardından kişi, Avrupa standartlarındaki sürücü ehliyetine sahip olur.

Almanya’da Teori Testi Nedir?

Teori testi, 30 sorudan oluşan trafik ve sürüş bilgisi sınama uygulamasıdır. Soru içeriğinde trafik levhaları, genel kurallar ve sürücülerin dikkat etmesi gereken durumlar yer alır. Bu noktada adayın temel yeterlilik düzeyinde bilgiye sahip olması beklenir. 

Bilgi ölçümü için kullanılan teorik sınava giriş için belirli test merkezlerine gidilmesi gerekir. Süreç, tabletler üzerinden dijital olarak takip edilir. Aynı zamanda başvuru formunda belirterek soruların Türkçe çözülmesi de mümkündür. Çıkmış sorulara internet üzerinden erişim sağlanarak ön hazırlık yapılabilir.

Teorik test soruları A, B, C ve D grubu ehliyetler için farklılık gösterir. D sınıfı lisanslarda soru sayısı 40 olarak belirlenmiştir. Başarı ölçüm sürecinde yanlış yanıt başına ceza puanı verilir. Düşülen puanın ardından alt limitte veya üzerinde başarı gösterenler sınavı geçmiş olur.

Almanya’da Sürüş Testi Nedir?

Sürüş testi, trafik kurallarına ve sürüş kabiliyetine ne kadar hakim olunduğunu ölçmek için yapılan bir sınavdır. Kişiler, teorik sınavı başarılı bir şekilde tamamlamış olmalıdır. Bu kapsamda öncelikle bilgi temelli testin doldurulması ve yeterlilik belgesinin başvuru yapılan kuruma sunulması gerekir.

Avrupa standartlarında olan uygulama, pratik becerilere odaklanan bir yapıya sahiptir. Test sürüşü yaparken kurallara bütüncül bir şekilde riayet edilmesi, başarılı olmak açısından oldukça önemlidir. Ortalama sınav süresi ise 50 ile 60 dakika aralığındadır.

Adayların sürüş testine girebilmesi için göz ve genel sağlık bakımından ciddi bir rahatsızlığa sahip olmaması gerekir. Bu noktada hastalığın sürüş kabiliyetini etkileyip etkilemeyeceği göz önüne alınarak karar verilir. Gerekli raporları almak içinse sağlık kuruluşlarında muayene olmak gerekir. Kuruluşun onay vermesi durumunda başvuru için kişi adına belge düzenlenir.

Türkiye’nin Ehliyetini Almanya’nın Ehliyetine Çevirme Ücreti Ne Kadar?

Türkiye’de geçerli olan ehliyeti Almanya’ya geçirmek için kursların da dahil edildiği yaklaşık ödeme 160€ ila 250€ aralığında değişkenlik gösterir.

Alman Ehliyeti Alırken Dil Şartı Var mı?

Hayır, Alman ehliyeti alırken yabancı uyruklu vatandaşlar için dil öğrenme zorunluluğu bulunmaz.

Sınav, çoklu dil seçeneğiyle adaylara sunulur. Teori testi sırasında sınava Türkçe devam etme imkanı sunulur. Aynı zamanda İngilizce, Portekizce, Rusça ve diğer pek çok farklı dil için de benzer olanaklar sunulur. 

Alman Ehliyetini Aldıktan Sonra Türk Ehliyetime Ne Olur?

Alman ehliyetini aldıktan sonra kişi, ülke çapında geçerli bir belge edinmiş olur. Bu kapsamda Türk ehliyetini etkileyen herhangi bir durum yoktur.

Sürücü belgeleri uluslararası düzeyde farklı standartlara tabii olarak verilir. Her ülkenin lisansı, kendi toprakları içerisinde geçerliliğini korur. Farklı bir ülkeden ehliyet alınması durumunda diğer lisansların düşmesi gibi bir durum söz konusu değildir. 

Yorum yapın